POZNÁTE NEŽIADÚCE ÚČINKY POTRAVÍN?

27.02.2021

Ananás

  • neužívať pri ekzémoch, vredoch na koži, vredoch na dvanástniku,
  • kvôli silnému vylučovaciemu účinku by sa nemalo konzumovať veľké množstvo ananásu a jeho šťavy behom tehotenstva.

Arašidy

  • neužívať pri hnačkách s vodnatou stolicou,
  • pri nadváhe,
  • pri mykózach,
  • u pacientov s onkologickým ochorením aj po jeho prekonaní.

Avokádo

  • môže spôsobovať alergie.

Čučoriedky

  • nadmerná konzumácia sušených plodov môže viesť k podráždeniu sliznice žalúdka a čriev.

Zemiaky

  • neužívať pri vlhku a hliene,
  • surové a nezrelé zemiaky sú toxické kvôli alkaloidu solaninu. To isté platí aj u vopred olúpaných zemiakov, ktoré sú tepelne spracované až neskôr.

Brokolica

  • neužívať pri zníženej funkcii štítnej žľazy, ktorá je spôsobená nedostatkom jódu.

Zubáč

  • koža obsahuje veľké množstvo purínov, preto pozor pri zvýšenej kyseline močovej v krvi a pri dne.

Cibuľa

  • neužívať pri nadmernom potení,
  • neužívať pri žltom povlaku na jazyku,
  • neužívať pri bielom hliene,
  • neužívať pri veľkom smäde,
  • nadmerná konzumácia môže spôsobovať závrate a rozmazané videnie.

Citróny

  • neužívať vo veľkom množstve žalúdočných štiav ( pri prekyslenom žalúdku),
  • neužívať pri žalúdočných vredoch,
  • neužívať pri vredoch dvanástnika.

Datle

  • Neužívať pri cukrovke.

Fazuľa červená

  • vždy variť viac ako 10 minút!
  • nikdy nekonzumovať surovú alebo krátko tepelne upravenú, fazuľa môže uvoľniť jed (fytohemaglutinin). Jedovatá látka môže spôsobiť u malých detí aj smrť. U dospelých a starších detí zasa nepríjemné žalúdočné problémy.

Feta syr

  • kozí syr je vhodný pre detské trávenie, väčšina detí ho trávi bez problémov a to i pri alergii na kravské mlieko.

Figy

  • neužívať pri cukrovke.

Grep

  • neužívať pri napadnutí chladom a vetrom s kašľom (ako dreň, tak aj šupku)
  • neužívať v tehotenstve (vyhýbať sa šupkám). Grep a jeho šťava je veľmi nebezpečná potravina, má závažné interakcie s radou liekov a mal by ho jesť a piť ten, kto lieky neužíva.

Huby - Hliva ustričná

  • huby v sebe zhromažďujú ťažké kovy, preto je dôležité konzumovať iba huby nezaťažené. Veľké množstvo húb zaťažuje tráviaci systém.

Hovädzina

  • neužívať pri zápale obličiek a pečene,
  • môže zhoršovať ekzém a kožné vredy.

Jablko

  • neužívať pri chlade v žalúdku a v slezine,
  • nadmerná konzumácia môže spôsobovať nafukovanie,
  • počas hnačkovania je zdravé jesť olúpané a varené jablká, nie sušené,
  • sírené plody môžu spôsobovať ale aj zhoršiť atopický ekzém.

Jahody

  • môžu spôsobovať alergické reakcie,
  • vysoké množstvo oxalátov v jahodách oslabuje obličky.

Jalovec

  • neužívať v tehotenstve
  • neužívať pri akútnych zápaloch obličiek a močového mechúra(ciest).

Pečeň hovädzia

  • neužívať v tehotenstve (vysoký obsah vitamínu A).

Pečeň králičia

  • neužívať v tehotenstve (vysoký obsah vitamínu A).

Pečeň slepačia

  • neužívať v tehotenstve (vysoký obsah vitamínu A).

Jahňacina

  • neužívať pri chorobách obličiek,
  • neužívať pri akútnom nachladení,
  • neužívať pri vysokom krvnom tlaku,
  • neužívať pri zvýšenom toku krvi
  • ovčie, jahňacie a kozie mäso vytvára vlhko a horúčosť !

Jogurt (z kravského mlieka)

  • neužívať pri hnačke,
  • neužívať pri zahlienení.

Gaštany

  • nadmerná konzumácia pražených alebo surových gaštanov spôsobuje zápchu a plynatosť,
  • sú vhodné pre diabetikov.

Kurkuma

  • neužívať v tehotenstve,
  • neužívať pri zápale žlčových ciest.

Kukurica

  • pokiaľ sa živíme len kukuricou, tak môže dôjsť k nedostatku niacínu. To vedie k tomu encefalopatii patologických a zápalových ochorení mozgu. Preto je vhodné kombinovať kukuricu so strukovinami.

Upozornenie: Kukurica čerpá zo zeme okrem minerálov aj pesticídy a ďalšie škodlivé látky. Jedzte len Bio kukuricu.

Kustovnica

  • neužívať v tehotenstve,
  • neužívať pri nachladení,
  • neužívať pri hnačkách.

Levanduľa

  • neužívať v tehotenstve.

Losos

  • neužívať pri nedostatočnom trávení tukov,
  • nadmerná konzumácia môže spôsobovať kožné vyrážky,
  • koža obsahuje veľké množstvo purínov - pozor zvyšuje kyselinu močovú v krvi a dnu.

Makrela

  • neužívať pri atopickom ekzéme,
  • neužívať pri astme,
  • neužívať pri nedostatočnom trávení tukov,
  • kvôli obsahu jódu opatrne pri chorobách štítnej žľazy,
  • koža obsahuje veľké množstvo purínov - pozor zvyšuje kyselinu močovú v krvi a dnu.

Mandarinky

  • neužívať pri napadnutí vonkajším chladným vetrom s kašľom,
  • nadmerná konzumácia môže vytvárať hlien!

Mandle

  • veľké množstvo mandľového mlieka môže viesť u detí k zahlieneniu.

Mango

  • neužívať pri napadnutí vonkajší chladným vetrom,
  • neužívať pri alergii,
  • 6 % ľudí je na mango alergických najmä pri skrížení alergií napr. s hruškou, zelerom, palinou a tiež s potravinami ako cibuľa, cesnak,
  • po ťažkom jedle môže spôsobovať oslabenie energie žalúdka.

Maslo

  • produkuje hlien, predovšetkým ak už sme zahlienení,
  • vo väčšom množstve môže maslo znovu zaktivovať skryté choroby,
  • neužívať pri vlhku a hliene,
  • neužívať pri teple v pečeni a v žlčníku,
  • neužívať pri stagnácii pečene.

Mäta

  • neužívať pri zápaloch žlčových ciest a pečene,
  • neužívať pri dojčení.

Med

  • neužívať pri vlhku a teple s hlienom,
  • neužívať pri akútnej hnačke,
  • nie je vhodný pre deti do 18 mesiacov kvôli nepatrným stopám nervového jedu Botulin, ktorí dojčatá nevedia stráviť.

Ocot

  • neužívať pri svalových kŕčoch,
  • neužívať pri svalovej atrofii,
  • neužívať pri každom type spazmov,
  • neužívať pri začiatkoch nachladenia.

Lieskové orechy

  • neužívať pri vysokom krvnom tlaku,
  • neužívať pri tehotenstve,
  • neužívať počas dojčenia kvôli vysokému obsahu alergénom.

Para orechy

  • sú bohaté na selén,
  • posilňujú energiu obličiek.

Ovos

  • neužívať u detí s hyperaktivitou, ADHD, celiakiou,
  • neužívať pri syndrómoch tepla.

Púpava

  • neužívať pri nízkom krvnom tlaku,
  • neužívať pri zápale žlčových ciest a emfyzému žlčníka.

Paštrnák

  • listy sú toxické pozor!

Petržlen

  • neužívať v tehotenstve,
  • neužívať pri alergii.

Pistácie

  • nadmerná konzumácia môže viesť k tvorbe hlienu a vlhkosti,
  • pozor pistácie môžu obsahovať aflatoxíny - tie patria k najsilnejším jedom! Aflatoxín B1 je karcinogénny. Všetky orechy spôsobujú alergie pozor! Tieto mykotoxíny vznikajú pri nesprávnom uskladnení (vlhké uskladnenie). Za žiadnych okolností nekonzumujte vlhké orechy!

Pohanka

  • vždy pred varením ju prepláchnite horúcou vodou! (Odstránite tak pohánkové farbivo, ktoré môže dráždiť kožu),
  • vo veľkom množstve spôsobuje problémy so zažívaním a nafukovaním,
  • môže spôsobovať závraty a alergie.

Pomaranče

  • neužívať pri podráždenom žalúdku a žalúdočných vredoch,
  • neužívať pri hliene a pri prechladnutí. Dužina pomaranča sa veľmi zle vstrebáva a môže zapríčiniť nepriechodnosť tráviaceho traktu (pomarančový ileus), zvlášť u starších ľudí.

Pšenica

  • neužívať pri alergii na pšenicu,
  • neužívať pri nadváhe,
  • neužívať pri tvorbe nádorov.

Cvikla

  • neužívať pri Crohnovej chorobe,
  • neužívať pri obličkových kameňoch, kvôli vysokému obsahu oxalátov v šupke. Šupku vždy odstrániť pred konzumáciou.
  • upozorňujem na ďalšie potraviny obsahujúce vysoké množstvá oxalátov: fazuľa, figy, pohánka, zeler, mangold (listová cvikla), ibištek, zemiaky, čokoláda, mandle, kešu, arašidy, olivy, sezam, sója, orechy, rebarbora, pšenica, pšeničná múka, žito, černice, kiwi, maliny, mrkva, špenát, čierny čaj.

Rebarbora

  • pozor na listy sú toxické, môžu spôsobiť smrť.
  • konzumujte len ružové stonky.
© 2020 Mária Sakáčová, Jána Hollého 698/1, Hotel Družba, 1. poschodie, kancelária č.101 Michalovce 07101
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky