POZNÁTE NEŽIADÚCE ÚČINKY POTRAVÍN?

Ananás
- neužívať pri ekzémoch, vredoch na koži, vredoch na dvanástniku,
- kvôli silnému vylučovaciemu účinku by sa nemalo konzumovať veľké množstvo ananásu a jeho šťavy behom tehotenstva.
Arašidy
- neužívať pri hnačkách s vodnatou stolicou,
- pri nadváhe,
- pri mykózach,
- u pacientov s onkologickým ochorením aj po jeho prekonaní.
Avokádo
- môže spôsobovať alergie.
Čučoriedky
- nadmerná konzumácia sušených plodov môže viesť k podráždeniu sliznice žalúdka a čriev.
Zemiaky
- neužívať pri vlhku a hliene,
- surové a nezrelé zemiaky sú toxické kvôli alkaloidu solaninu. To isté platí aj u vopred olúpaných zemiakov, ktoré sú tepelne spracované až neskôr.
Brokolica
- neužívať pri zníženej funkcii štítnej žľazy, ktorá je spôsobená nedostatkom jódu.
Zubáč
- koža obsahuje veľké množstvo purínov, preto pozor pri zvýšenej kyseline močovej v krvi a pri dne.
Cibuľa
- neužívať pri nadmernom potení,
- neužívať pri žltom povlaku na jazyku,
- neužívať pri bielom hliene,
- neužívať pri veľkom smäde,
- nadmerná konzumácia môže spôsobovať závrate a rozmazané videnie.
Citróny
- neužívať vo veľkom množstve žalúdočných štiav ( pri prekyslenom žalúdku),
- neužívať pri žalúdočných vredoch,
- neužívať pri vredoch dvanástnika.
Datle
- Neužívať pri cukrovke.
Fazuľa červená
- vždy variť viac ako 10 minút!
- nikdy nekonzumovať surovú alebo krátko tepelne upravenú, fazuľa môže uvoľniť jed (fytohemaglutinin). Jedovatá látka môže spôsobiť u malých detí aj smrť. U dospelých a starších detí zasa nepríjemné žalúdočné problémy.
Feta syr
- kozí syr je vhodný pre detské trávenie, väčšina detí ho trávi bez problémov a to i pri alergii na kravské mlieko.
Figy
- neužívať pri cukrovke.
Grep
- neužívať pri napadnutí chladom a vetrom s kašľom (ako dreň, tak aj šupku)
- neužívať v tehotenstve (vyhýbať sa šupkám). Grep a jeho šťava je veľmi nebezpečná potravina, má závažné interakcie s radou liekov a mal by ho jesť a piť ten, kto lieky neužíva.
Huby - Hliva ustričná
- huby v sebe zhromažďujú ťažké kovy, preto je dôležité konzumovať iba huby nezaťažené. Veľké množstvo húb zaťažuje tráviaci systém.
Hovädzina
- neužívať pri zápale obličiek a pečene,
- môže zhoršovať ekzém a kožné vredy.
Jablko
- neužívať pri chlade v žalúdku a v slezine,
- nadmerná konzumácia môže spôsobovať nafukovanie,
- počas hnačkovania je zdravé jesť olúpané a varené jablká, nie sušené,
- sírené plody môžu spôsobovať ale aj zhoršiť atopický ekzém.
Jahody
- môžu spôsobovať alergické reakcie,
- vysoké množstvo oxalátov v jahodách oslabuje obličky.
Jalovec
- neužívať v tehotenstve
- neužívať pri akútnych zápaloch obličiek a močového mechúra(ciest).
Pečeň hovädzia
- neužívať v tehotenstve (vysoký obsah vitamínu A).
Pečeň králičia
- neužívať v tehotenstve (vysoký obsah vitamínu A).
Pečeň slepačia
- neužívať v tehotenstve (vysoký obsah vitamínu A).
Jahňacina
- neužívať pri chorobách obličiek,
- neužívať pri akútnom nachladení,
- neužívať pri vysokom krvnom tlaku,
- neužívať pri zvýšenom toku krvi
- ovčie, jahňacie a kozie mäso vytvára vlhko a horúčosť !
Jogurt (z kravského mlieka)
- neužívať pri hnačke,
- neužívať pri zahlienení.
Gaštany
- nadmerná konzumácia pražených alebo surových gaštanov spôsobuje zápchu a plynatosť,
- sú vhodné pre diabetikov.
Kurkuma
- neužívať v tehotenstve,
- neužívať pri zápale žlčových ciest.
Kukurica
- pokiaľ sa živíme len kukuricou, tak môže dôjsť k nedostatku niacínu. To vedie k tomu encefalopatii patologických a zápalových ochorení mozgu. Preto je vhodné kombinovať kukuricu so strukovinami.
Upozornenie: Kukurica čerpá zo zeme okrem minerálov aj pesticídy a ďalšie škodlivé látky. Jedzte len Bio kukuricu.
Kustovnica
- neužívať v tehotenstve,
- neužívať pri nachladení,
- neužívať pri hnačkách.
Levanduľa
- neužívať v tehotenstve.
Losos
- neužívať pri nedostatočnom trávení tukov,
- nadmerná konzumácia môže spôsobovať kožné vyrážky,
- koža obsahuje veľké množstvo purínov - pozor zvyšuje kyselinu močovú v krvi a dnu.
Makrela
- neužívať pri atopickom ekzéme,
- neužívať pri astme,
- neužívať pri nedostatočnom trávení tukov,
- kvôli obsahu jódu opatrne pri chorobách štítnej žľazy,
- koža obsahuje veľké množstvo purínov - pozor zvyšuje kyselinu močovú v krvi a dnu.
Mandarinky
- neužívať pri napadnutí vonkajším chladným vetrom s kašľom,
- nadmerná konzumácia môže vytvárať hlien!
Mandle
- veľké množstvo mandľového mlieka môže viesť u detí k zahlieneniu.
Mango
- neužívať pri napadnutí vonkajší chladným vetrom,
- neužívať pri alergii,
- 6 % ľudí je na mango alergických najmä pri skrížení alergií napr. s hruškou, zelerom, palinou a tiež s potravinami ako cibuľa, cesnak,
- po ťažkom jedle môže spôsobovať oslabenie energie žalúdka.
Maslo
- produkuje hlien, predovšetkým ak už sme zahlienení,
- vo väčšom množstve môže maslo znovu zaktivovať skryté choroby,
- neužívať pri vlhku a hliene,
- neužívať pri teple v pečeni a v žlčníku,
- neužívať pri stagnácii pečene.
Mäta
- neužívať pri zápaloch žlčových ciest a pečene,
- neužívať pri dojčení.
Med
- neužívať pri vlhku a teple s hlienom,
- neužívať pri akútnej hnačke,
- nie je vhodný pre deti do 18 mesiacov kvôli nepatrným stopám nervového jedu Botulin, ktorí dojčatá nevedia stráviť.
Ocot
- neužívať pri svalových kŕčoch,
- neužívať pri svalovej atrofii,
- neužívať pri každom type spazmov,
- neužívať pri začiatkoch nachladenia.
Lieskové orechy
- neužívať pri vysokom krvnom tlaku,
- neužívať pri tehotenstve,
- neužívať počas dojčenia kvôli vysokému obsahu alergénom.
Para orechy
- sú bohaté na selén,
- posilňujú energiu obličiek.
Ovos
- neužívať u detí s hyperaktivitou, ADHD, celiakiou,
- neužívať pri syndrómoch tepla.
Púpava
- neužívať pri nízkom krvnom tlaku,
- neužívať pri zápale žlčových ciest a emfyzému žlčníka.
Paštrnák
- listy sú toxické pozor!
Petržlen
- neužívať v tehotenstve,
- neužívať pri alergii.
Pistácie
- nadmerná konzumácia môže viesť k tvorbe hlienu a vlhkosti,
- pozor pistácie môžu obsahovať aflatoxíny - tie patria k najsilnejším jedom! Aflatoxín B1 je karcinogénny. Všetky orechy spôsobujú alergie pozor! Tieto mykotoxíny vznikajú pri nesprávnom uskladnení (vlhké uskladnenie). Za žiadnych okolností nekonzumujte vlhké orechy!
Pohanka
- vždy pred varením ju prepláchnite horúcou vodou! (Odstránite tak pohánkové farbivo, ktoré môže dráždiť kožu),
- vo veľkom množstve spôsobuje problémy so zažívaním a nafukovaním,
- môže spôsobovať závraty a alergie.
Pomaranče
- neužívať pri podráždenom žalúdku a žalúdočných vredoch,
- neužívať pri hliene a pri prechladnutí. Dužina pomaranča sa veľmi zle vstrebáva a môže zapríčiniť nepriechodnosť tráviaceho traktu (pomarančový ileus), zvlášť u starších ľudí.
Pšenica
- neužívať pri alergii na pšenicu,
- neužívať pri nadváhe,
- neužívať pri tvorbe nádorov.
Cvikla
- neužívať pri Crohnovej chorobe,
- neužívať pri obličkových kameňoch, kvôli vysokému obsahu oxalátov v šupke. Šupku vždy odstrániť pred konzumáciou.
- upozorňujem na ďalšie potraviny obsahujúce vysoké množstvá oxalátov: fazuľa, figy, pohánka, zeler, mangold (listová cvikla), ibištek, zemiaky, čokoláda, mandle, kešu, arašidy, olivy, sezam, sója, orechy, rebarbora, pšenica, pšeničná múka, žito, černice, kiwi, maliny, mrkva, špenát, čierny čaj.
Rebarbora
- pozor na listy sú toxické, môžu spôsobiť smrť.
- konzumujte len ružové stonky.