ANÉMIA (CHUDOKRVNOSŤ)
![](https://fc06189215.cbaul-cdnwnd.com/89a75bb4e724b2c16904d1ba751204e2/200000061-08f4608f47/tea-3673714_1920.jpg?ph=fc06189215)
Anémiou čiže chudokrvnosťou označujeme pokles množstva krvného farbiva a počtu erytrocytov v krvi pod dolnú fyziologickú hranicu (mužov 135g/l a u žien 120g/l). Anémia môže byť podmienená viacerými faktormi ako napríklad nesprávnou výživou, zánikom krvotvorby, krvácaním, nádormi, infekciou atď. Medzi spoločné príznaky pri všetkých druhoch anémii patrí dýchavičnosť pri námahe, únava, celková slabosť, tráviace problémy, nechutenstvo, zimomravosť, bledosť pokožky a viditeľných slizníc, poruchy v sexuálnej oblasti, mierne opuchy dolných končatín a ďalšie.
Blíži sa nám jar a preto som sa rozhodla s vami podeliť o veľmi vzácnu rastlinku, ktorá je nepostrádateľná pri prevencii a liečbe anémie. Je to žihľava dvojdomá. Túto vzácnu liečivú bylinu už takmer v našich záhradách nevidieť a smutné je aj to, že sa vytráca aj z voľnej prírody. Preto som sa pred pár rokmi rozhodla urobiť na mojej záhrade žihľavisko medzi riadkami jahôd. Tieto dva druhy sa veľmi dobré znášajú a navzájom energeticky podporujú. A teraz k tomu hlavnému. Rastlinky zo záhrady používam na prípravu bylinkového čaju a taktiež na prípravu žihľavového špenátu. Áno, špenát varím spolu s lístkami mladej žihľavy, medvedieho cesnaku a samotného špenátu. Úžasná kombinácia, skúste to... Ale pozor, žihľavu zbieram iba v období cúvajúceho mesiaca a iba do 10 mája. Odtrhávam iba špičky rastlinky t. j. asi 5 mladých lístočkov a to iba z rastlinky, ktorá má tmavú takmer fialovo čiernu stonku. A už sa pomaly dostávame ku medicíne na anémiu, k aprílovo - májovej žihľavovej tinktúre na chudokrvnosť, lepšie povedaná proti nej.
Recept:
25 g aprílových alebo májových lístkov žihľavy, 0,5 litra liehu do 45 %.
Lístočky odtrhávam bavlnenými rukavicami aby som predišla kontaktu s kovom. Sterilizujem si tmavú fľašu s hrubým hrdlom a sklenenou zátkou. Pozor aby vám nepukla. Cez hrdlo natlačím suché ale neumývané lístočky žihľavy. Bylinky nikdy neumývam ale zbieram ich po daždi a zásadne v zdravom prostredí. Bylinku vo fľaši zalejem 45 % liehom a nechám 10 dní lúhovať.
Po vylúhovaní rastlinku a výluh scedím cez kúsok gázy do inej nádoby a prelejem späť do tmavej uzatvárateľnej fľaše v ktorej sa rastlinka lúhovala. Tinktúru si odložím na tmavé a chladné miesto, do špajze alebo do chladničky.
Užívam denne niekoľko kvapiek maximálne však 30 kvapiek za deň. Priemerná dávka je 10 - 15 kvapiek denne.
Recept pre chovateľov a gazdinky: Žihľavu zo zdravej prírody používam na výrobu žihľavového sirupu a tiež viažem do kytíc. Kytice suším v stodole na vzdušnom a tienistom mieste zavesené na tráme. Po vysušení lístky z kytíc rozmrvím do plastovej nádoby a stonky uložím na suchom mieste. V zimnom období krmivo pre hydinu obohacujem rozmrvenými lístkami žihľavy a stonkami z nej prikrmujem zajace. Je to úžasná rastlinka a zaslúži si určite našu pozornosť a úctu. Rastlinku nikdy nevytrhávam s koreňom ani v období jej kvitnutia.
Žihľava dvojdomá je všeliek, ale aj tak je potrebné zistiť o nej čo najviac a v prípade zdravotných problémoch jej užívanie radšej konzultujte s odborným lekárom.
Prajem Vám krásny žihľavový apríl aj máj.